آغاز وزش بادهای موسمی از سطح اقیانوس به سواحل مکران در چابهار و شکلگیری پدیدهای موسوم به نام «مونسون» که از اواسط اردیبهشت آغاز و تا اواخر شهریور ادامه دارد، البته بهترین ایستگاه آن از اوایل خردادماه تا پایان مردادماه میباشد که علاوه بر خنک کردن هوای چابهار در گرمترین فصل سال، موجهایی را به ارمغان میآورد که این سواحل بکر و دیدنی را به بهترین نقطه موجسواری غرب آسیا تبدیل میکند.
این روزها درحالیکه بسیاری از مناطق ایران موج گرما را تجربه میکنند، سواحل مکران در جنوب شرق ایران از جاسک در هرمزگان تا گواتر در سیستان و بلوچستان فصل مونسون بادهایی خنک را تجربه مینمایند و این سواحل با متوسط دمای ۲۸ تا 30 درجه، یکی از خنکترین نقاط ایران در این فصل میباشد.
مونسون علاوه بر بادهای خنک، پدیدههایی جذاب و دیدنی دیگری را نیز خلق میکند که میتوان از آبفشانها، موجفشانها به بلندی گاها ۵ متر نام برد که این نقطه را به بهترین نقطه ایران و غرب آسیا برای موجسواری حرفهای تبدیل مینماید.
تفریحات دریایی در این فصل از سال با استفاده از پدیده خدادادی امواج دریا باعث شده تا بهرهگیری از آن توسط جوانان و بومیان چابهاری از سالیان متمادی با زندگی آنان عجین شود؛ موجسواری با قایقهای کوچک صیادی با استفاده از طناب و تختههای چوبی یکی از تفریحات دریایی برای جوانان چابهاری به حساب میآمد و نقطه عطفی بود تا از آن به مرور با حمایت سازمان منطقه آزاد چابهار، ورزش و جوانان و انجمن موجسواری کشور به صورت حرفهای ادامه دهند و امروز چابهار افتخار آن را دارد که سایت موجسواری راهاندازی و اعضای تیمملی کشور از چابهار باشند و در رقابتهای بین المللی حضور پیدا کنند.
شناسایی این نقطه با موجهای بلند و قابل استفاده برای ورزش حرفهای موجسواری در سه الی چهار ماه از سال به طور مستمر و دائمی، موجب شده تعداد زیادی از کارشناسان و مربیان موجسواری بینالمللی به این منطقه کشانده شوند.
کارشناسان موجسواری کشور معتقدند موجهای بلند مونسونی برای موج سواران آماتور مناسب نیست و بایستی موجسواران با آموزشهای لازم زیر نظر مربیان، این ورزش جذاب را دنبال کنند.
موجسواری حرفهای در چابهار از اوایل سال ۹۵ ازسوی توسط انجمن موجسواری ایران شکل گرفته و اکنون وارد چهارمین سال شده است و دورههای آموزشی و مسابقات موجسواری کشوری را با حضور مدرسان و کارشناسان خارجی در حال برگزاری است.
«عبدالرزاق بلوچی» اهل چابهار عضو تیمملی موجسواری کشور از موجسواران موفق و مستعد کشور با حمایت سازمان منطقه آزاد چابهار موفق به حضور در رقابتهای جهانی ژاپن شد.
موجسواری یکی از فرصتها و ظرفیتهای گردشگری محسوب میشود که میتواند برای شناساندن بهتر چابهار، نقش موثری داشته باشد و لازم است آژانسهای گردشگری به این موضوع ورود کرده و تورهای موجسواری به چابهار برگزار نمایند تا به معرفی و شناساندن بهتر چابهار در حوزه توریسم و گردشگری منجر شود.
ورزش نوپای موجسواری همچون دیگر رشتههای ورزشی دریامحور بایستی مورد توجه ویژه مسئولین قرارگیرد و بندرصیادی-گردشگری رمین چابهار به دلیل ماسهای بودن و موجهای خوبش، بهترین نقطه سواحل مکران برای موجسواری است و میتواند به قطب موجسواری ایران تبدیل شود.
همچنین از مسئولین شیلاتی انتظار میرود برای بقای این ورزش نوپا، همکاری لازم را انجام دهند و برای ایمنی ورزشکاران از نصب قفسهای طرح پرورش ماهی در مسیرسایتهای موج سواری پرهیز کنند.
در این روزهای گرم تابستانی رقابتهای موجسواری انتخابی تیمملی موج سواری کشور با عنوان «جام مکران» به میزبانی و حمایتهای سازمان منطقه آزاد چابهار و اداره ورزش و جوانان منطقه در حال برگزاری است. این رقابتها تا ششم تیر در چابهار و کنارک ادامه خواهد داشت و در حاشیه برگزاری این رقابتها برنامههای آئینی موسیقی محلی اجرا و نمایشگاه صنایع دستی و غرفه غذاهای محلی به عنوان ظرفیتهای گردشگری منطقه برپاست. برگزاری دورههای داوری، مربیگری، برگزاری مسابقات امداد و نجات و همچنین سمینارهای مربوط به موجسواری در طول این مدت نیز برگزار میگردد.
چابهار که به گفته کارشناسان تنها نقطه از ایران اسلامی است که قابلیت ورزش موجسواری آن هم به صورت حرفهای را دارد میزبان موجسوارانی از سرتاسر ایران میباشد؛ به همین منظور با علیرضا رستمی رئیس انجمن موجسواری جمهوری اسلامی ایران و نایب رئیس فدراسیون موجسواری آسیا و عدنان حسینی مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار به گفتوگو نشستیم که در ذیل میخوانید.
رئیس انجمن موجسواری ایران و نایب رئیس فدراسیون موجسواری آسیا:
سواحل مکران میتواند به قطب موجسواری آسیا و غرب آسیا تبدیل شود
رئیس انجمن موجسواری جمهوری اسلامی ایران و نایب رئیس فدراسیون موجسواری آسیا درباره تشکیل این انجمن گفت: انجمن ورزشهای موج سواری ایران در سال ۱۳۹۵ تأسیس شده است؛ ولی ایده تأسیس آن توسط بنده از سال ۱۳۹۴ کلید خورد؛ به طوری که وقتی جناب دکتر شیخی در سال ۱۳۹۲ برای اولین بار یک خانم موجسوار ایرلندی را برای گردش به چابهار برده بودند، در ساحل رمین در کنار ایشان با من تماس گرفتند و از من خواستند که اگر میتوانم برای توسعه این رشته کاری انجام بدهم؛ چراکه تحصیلات من تربیت بدنی و علوم ورزشی بود و همچنین در بحث توسعه گردشگری ورزشی و کارآفرینی ورزشی اقداماتی انجام داده بودم. در نتیجه انجمن ورزشهای موجسواری با توجه به شش ماه پیگیری و اقدامات اولیه با فدراسیون جهانی در سال ۱۳۹۵ رسماً تأسیس شد.
علیرضا رستمی درخصوص ظرفیتهای ایران خصوصاً سواحل مکران در جهت توسعه ورزشهای موجسواری افزود: ایران و سواحل مکران از بندر جاسک تا مرز پاکستان ظرفیتهای بسیار بالایی دارد؛ ظرفیتهایی که در غرب آسیا و آسیای میانه مانند جواهری است که هیچ کشوری به غیر از عمان از آن برخوردار نیست و با توجه به نایب رئیسی اینجانب در فدراسیون موجسواری آسیا، امکان اقدامات و کارهای بسیاری بزرگی را میتوانیم داشته باشیم؛ ظرفیتهایی ازجمله ایجاد پایگاه غرب آسیا، ایجاد مرکز آموزش غرب و آسیای میانه، برگزاری مسابقات بینالمللی و... سواحل مکران دارای پتانسیلهای منحصربهفردی در حوزه ورزشهای آبی خصوصاً ورزش هیجانانگیز موجسواری است که در واقع میتواند به قطب موجسواری آسیا و غرب آسیا تبدیل شود.
وی درباره نحوه برگزاری مسابقات و چگونگی انتخاب نفرات گفت: در مسابقات انتخابی تیمملی موجسواری ایران که در بندر رمین چابهار هماکنون در حال برگزاری میباشد، 40 ورزشکار از سراسر کشور ازجمله استانهای مازندران، تهران، البرز، بوشهر، بندرعباس، سیستان و بلوچستان حضور دارند که دو نفر از این ورزشکاران در خارج از کشور زندگی میکنند که در این دوره از مسابقات شرکت کردهاند. نحوه انتخابی موجسواران برای تیمملی نیز هم طبق قوانین فدراسیون جهانی انجام میشود، چراکه این ورزشکاران باید در مسابقات جهانی شرکت کنند بنابراین باید انتخاب و همچنین سطح آنان باید مطابق با استاندادرها و قوانین جهانی صورت گیرد.
رئیس انجمن موجسواری جمهوری اسلامی ایران درخصوص برنامهها و اهداف در جهت معرفی هرچه بیشتر ورزشهای موجسواری به علاقهمندان با محوریت چابهار و سواحل مکران اظهار داشت: برای معرفی ورزش موجسواری به علاقهمندان در سراسر کشور با محوریت چابهار، در استانهایی ازجمله مازندران، گیلان و هرمزگان با توجه به اینکه امکان برگزاری کلاسهای آموزشی در فصلهای مختلف و روزهای خاص برای افراد حرفهای وجود دارد، در جهت پرورش استعدادها و آموزش به علاقهمندان کارگاههای مختلف آموزشی برپا میکنیم و کلاسهای مربیگری برگزار شده است و ادامه خواهد شد و همچنین در کلاسهای استندآپ پدل که در اقصی نقاط کشور که امکان برگزاری باشد و از نعمت رود، سد و یا دریا و رودخانه بهرهمند باشند، به تبلیغ و معرفی ظرفیتها و موقعیتهای چابهار و سواحل مکران خواهیم پرداخت تا افراد مبتدی و حتی مربیان بتوانند از این مزیت خدادادی به بهترین شکل استفاده نمایند و هماکنون شاهد هستیم که با معرفی این ظرفیت؛ امسال علاقهمندان بیشتری برای حضور در کلاسها در چابهار حضور پیدا کردهاند.
رستمی درباره مشکلات و موانع برای توسعه این ورزش در کشور اذعان داشت: یکی از چالشهایی که در مسیر توسعه ورزش موجسواری وجود دارد، نبود اسپانسرهای قوی و توانمند است؛ چراکه نیازمند سرمایهگذاری در این حوزه در سواحل مکران هستیم. به عقیده من باید طرحها و بستههای سرمایهگذاری با نگاه به حوزه ورزشهای دریایی خصوصاً موجسواری تهیه و در اختیار سرمایهگذاران بخصوص سرمایهگذاران خارجی قرار گیرد. همانگونه در برخی از کشورها ازجمله سریلانکا شاهد هستیم، سرمایهگذاران اروپایی ورود کرده و در سواحل این کشورها سرمایهگذاری کرده و خود نیز گردشگران و ورزشکاران را از سراسر دنیا جذب و درامدزایی میکنند و در توسعه آن منطقه نقش بسزایی دارند. ما هم میتونیم طرحی یکپارچه برای سواحل مکران تهیه نماییم و در ابتدا چند نقطه را مشخص کرده و به سرمایهگذاران داخلی و خارجی ارائه نماییم تا با سرمایهگذاری آنان، هم توسعه ورزشی و هم توسعه اقتصادی را توام در این سواحل زیبا داشته باشیم.
وی درخصوص نقش توسعه ورزش موجسواری در سواحل مکران در جهت جذب گردشگران و همچنین رونق اقتصاد محلی بیان کرد: مطمئناً با معرفی و شناساندن این ظرفیت در چابهار و سواحل مکران، جذب توریست زیادی را خواهیم داشت؛ کما اینکه از سال 95 که انجمن موجسواری ایران فعالیت خود را آغاز کرد، هدفمان توسعه گردشگری، کارآفرینی، اشتغالزایی و کمک به اقتصادهای بومی و محلی بوده است که با همین اهداف و با برنامهریزی در این مسیر در حرکت هستیم؛ چراکه تجربیات دیگر کشورها نشان داده که ورزشهای بومی و محلی همانند موجسواری قدرت بزرگی برای تغییر اقتصادهای محلی و حتی ملی بودهاند. بنده اطمیان را میدهم که با یک برنامهریزی جامع، در کنار همراهی و همافزایی با مدیران محلی، استانی و مدیران کشوری، ورزش موجسواری با جذب علاقهمنئان به این رشته و همچنین گردشگران میتواند تغییر دهنده اقتصاد سیستان و بلوچستان باشد، زیرا این ظرفیت به واقع ظرفیتی منحصربهفرد و مختص به این استان خصوصاً سواحل مکران است، چراکه تنها نقطه از ایران اسلامی است که قابلیت این ورزش را در هر سطحی دارد و میزبان موجسواران از سراسر کشور میباشد.
رئیس انجمن موجسواری جمهوری اسلامی ایران و نایب رئیس فدراسیون موجسواری آسیا در پایان درخصوص نقش حمایتی سازمان منطقه آزاد چابهار در سالهای اخیر از این ورزش و ملیپوشان این رشته ورزشی تصریح کرد: سازمان منطقه آزاد چابهار طی دو سه سال اخیر به عنوان یک اسپانسر قوی و حامی ورزش موجسواری، برای استفاده از ظرفیتهای این ورزش مفرح و جذاب پا به میدان گذاشته و علاوه بر برگزاری جشنواره موجسواری در سالهای گذشته و همچنین برگزاری مسابقات جام مکران که هماکنون در جریان است، اسپانسری یکی از ورزشکاران موجسوار بومی را نیز برعهده گرفته است که در اینجا جا دارد از جناب آقای دکتر کردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار و همچنین جناب آقای چاکرزهی معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان و جناب آقای آبروش مدیر امور اجتماعی این سازمان کمال تشکر را داشته باشم و از همین جا اعلام میکنم که انجمن ورزشهای موجسواری جمهوری اسلامی ایران برای همسو شدن و برگزاری جلسات دوطرفه با سازمان منطقه آزاد چابهار به طور منظم و مرتب در جهت توسعه موجسواری در غرب آسیا با محوریت چابهار و سواحل مکران آماده است. در اینجا این نوید را میدهم که انجمن ورزشهای موجسواری میتواند دفتر غرب آسیا را در منطقه آزاد چابهار افتتاح کند و حمایتهای ویژهای را در حوزه ورزشهای موجسواری در راستای توسعه این ورزش در غرب آسیا داشته باشد و با مدیریتی که از دکتر کردی میبینیم، حتم دارم که این اتفاق خواهد افتاد. در پایان مجدداً از مدیران و دستاندرکاران سازمان منطقه آزاد چابهار تشکر ویژه دارم که ما را در برگزاری مسابقات انتخابی تیمملی موجسواری حمایت کردند.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار:
موجسواری، شتابدهنده توسعه گردشگری در سیستان و بلوچستان
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار درخصوص برپایی مسابقات موجسواری جام مکران در چابهار و برنامهها جنبی این رقابتها بیان کرد: جشنواره موجسواری با اجرای برنامههایی از قبیل برپایی نمایشگاه صنایع دستی، غذاهای محلی، سیاه چادر عشایری و اجرای موسیقی محلی در سواحل روستای رمین از شهرستان چابهار در حال برگزاری میباشد.
عدنان حسینی افزود: با توجه به موقعیت خاص و ویژه چابهار، این منطقه یکی از بهترین نقاط موجسواری در آسیا است که برای اولین بار در ایران شناسایی شده است و به واقع در هیچ نقطهای از کشور چنین ظرفیتی وجود ندارد.
وی درباره چگونگی شناسایی این ظرفیت بومی و محلی و توجه مسئولان ذیربط به این ورزش در سواحل مکران گفت: خانم ایسکی برایتون از کشور ایرلند برای اولین بار این نقطه را برای موجسواری مناسب دانست؛ وی پس سفر به ایران و حضور در چابهار، با دیدن جوانان بومی که بدون هیچ آموزشی مشغول به این ورزش بودند، متعجب و متحیر شد چراکه دیدن این سواحل و موقعیت برای او قابل باور نبود. پس از آن و با پیگیریهایی که انجام شد، توجه مسئولین به این نقطه از کشور و پتانسیلهای موجود در آن جلب شد؛ از آن پس این ورزش هر سال در ساحل روستای رمین شهرستان چابهار برگزار میشود.
حسینی عنوان کرد: در سال ۹۵ انجمن موجسواری ایران شکل گرفت، رئیس انجمن انتخاب شد و با انتخاب نایب رئیس انجمن موجسواری از سیستان و بلوچستان، همکاری انجمن با این استان بیشتر شد. در طی سالهای اخیر با حمایت همهجانبه سازمان منطقه آزاد چابهار در راستای نگاه ویژه مدیرعامل محترم این سازمان جناب آقای دکتر درخصوص عمل به مسئولیت اجتماعی و همچنین توجه به ورزش و سلامت مردم خصوصاً جوانان منطقه، ورزش موجسواری شکل حرفهای به خود گرفت، تا جایی که علاوه بر برگزاری جشنواره و مسابقات موجسواری در چابهار، از جوانان مستعد در این رشته ورزشی نیز به طور کامل حمایت شد و این مسیر همچنان ادامه خواهد داشت.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد افزود: همزمان با آغاز تابستان و شروع پدیده مونسون در چابهار، متوسط دما در این منطقه پایین آمده و دما به صورت محسوسی کاهش یافته و این منطقه را به عنوان خنکترین بندر ایران مورد توجه بسیاری از علاقهمندان به ورزش موجسواری و گردشگری ورزشی قرار گرفته است.
وی گفت: با شروع پدیده مونسون، آبفشانها و موجفشانها در چابهار نیز فعال میشوند که پدیدهای جذاب و مورد توجه علاقهمندان و گردشگران بسیاری است.
حسینی تصریح کرد: در سال گذشته در اولین دوره مسابقات انتخابی تیمملی دو ورزشکار از ایران موفق به کسب جواز حضور در رقابتهای جهانی موجسواری شدند که یک نفر از آنها از استان سیستان و بلوچستان بود و با حمایت منطقه آزاد چابهار به ژاپن سفر کردند.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار افزود: امسال در دومین دوره از مسابقات انتخابی تیمملی موجسواری، ۴۰ نفر از آقایان و برای اولین بار نیز ۲۰ نفر از بانوان شرکت کردند که مسابقات آقایان روز شنبه (یکم تیرماه) شروع شده و مسابقات بانوان نیز روز یکشنبه (دوم تیرماه) آغاز گردیده و تا ۶ تیرماه ادامه دارد.
وی یادآور شد: ورزش موجسواری رشتهای نوپا در کشور است که در ایران برای اولین بار در سواحل مکران انجام شد و اهمیت بالایی برای منطقه در کنار سایر ظرفیتهای این سواحل ایجاد کرده است.
حسینی در خصوص اهمیت و نقش ورزش موجسواری در توسعه گردشگری منطقه و کشور اذعان کرد: وجود چنین منطقه مستعدی برای موجسواری میتواند شتابدهنده توسعه گردشگری در استان باشد و موجب رونق گردشگری دریایی منطقه شود و به تبع آن با معرفی هر چه بیشتر این ظرفیت خدادادی در سواحل مکران و شناساندن آن به علاقهمندان در کشور و همچنین سراسر دنیا، امکان جذب توریست در حوزه گردشگری قطعاً فراهم خواهد شد و در کل برای کشور ارزآوری خواهد داشت و همچنین در بهبود معیشت و اشتغالزایی مردم بومی منطقه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار در پایان خاطرنشان کرد: امسال علاقهمندان زیادی به این رشته از سراسر کشور و به ویژه استانهای ساحلی، در چابهار حضور دارند و این ورزش آبی ساحلی میتواند در جذب گردشگر و رونق تجارت دریایی بسیار مؤثر واقع شود.
گزارش: فریبا شیخی